Svéd mormota Veszprémben – Latorczai Zsófi mesél

Zsófival vakrandiztunk. Ő is azt a webdesigner képzést végezte el, amit én, és mint friss beköltöző a régióba, szerettem volna hasonló érdeklődésűekkel megismerkedni. Elvitt egy szuper kávézóba (ha Veszprémben jártok, mindenképpen látogassatok el a Tizen1-be), és azóta is sokat találkoztunk, összeeresztettük a gyerekeket. Folyamatosan megmutatjuk egymásnak a munkáinkat, hogy építő kritikát kapjunk. Nem tekintünk egymásra konkurenciaként, más stíusban alkotunk, és örömmel tanulunk egymástól.

 

A kezed között mindenből művészet lesz. Honnan ered ez az érzék? Volt a családodban képzőművész? Mióta emlékszel rá, hogy foglalkoztat az alkotás?

Az alkotás mindig jelen volt az életemben, mondhatni belenevelődtem. Anyai ágon a kézműveskedés a mindennapok része volt. Dédnagymamám a virágkötészetben, nagymamám a festésben, majd az óvónői pályafutása során élte ki a kreativitását. A gyerekkori nyarainkat egy kis faluba elvonulva töltöttük, ahol nagynéném és anya órákon át keresztszemes hímzéseket és horgolásokat készítettek. Bármilyen alkotói tevékenységbe fogtam, megkaptam a támogatást és segítséget hozzá.

Nagyon inspirál a természet szeretete, amit mindkét szülőmtől örököltem. Rendkívüli képességük van arra, hogy meglássák a legelhagyatottabb, legromosabb helyen a szépséget, és valami csodás dolgot alkossanak belőle. Ennek kiváló példája a vendégház, amit Herend mellett építettek fel egy romos tanyából, és egy csodálatos, elszigetelt világot alkottak forrásokkal, fákkal, állatokkal. A Holló és Bárány vendégházról itt nézegethettek képeket, foglalhattok szállást 🙂

Hogyan jött létre a Marmot and Badger? Miért pont marmot and badger (mormota és borz – A szerk.)?

A gimnazista éveimben Csiga volt a becenevem, egy ideje már Mormi, innen islátszik, hogy fejlődőképes vagyok 😀 Semmilyen nagy történetet nem tudok hozzáfűzni, a mormotaság teljes mértékben az enyém, az átaludt órák számával együtt, a borz meg egyszerűen jött mellé, mert egy szép állat, és szeretem, ha mindenkinek van párja.

 

Svédországot sokat emlegetted, mint egy idilli helyet, ahova visszamennél. Mi volt Neked olyan csodálatos ott? Mit csináltál? Hogyan hatott a művészetedre? Az IKEA és a svéd design letisztultságát mindnyájan ismerjük Magyarországon. Mi a véleményed róla? És a Lagom-ról?

Svédországba az eredeti szakmámmal jutottam ki. Stockholm az egyik legszebb város, ahol valaha jártam. Fák, víz, fák, víz minimalizmus és béke. Nagyjából ennyivel tudom jellemezni.

Engem mindig az kapcsolt ki a legjobban, ha zenével a fülemben csak mentem, célok nélkül, bejárva mindent. Ez a város erre tökéletes hely volt, minden sarkon találni valmi apró néznivalót, valamit, amit fel kell fedezni. A nagy bánatom, hogy akkor még nem volt jó minőségű fényképezőgépem, amivel megörökíthettem volna azt, amit látok. De a cél, hogy legyen egy olyan szakasza az életemnek, amikor visszamegyek még Skandináviába, immáron a családommal. Ó, és a múzeumok. Azok a csodás múzeumok, ahol órákat lehetett eltölteni.

A Lagom titka? Amikor kint voltam, akkor volt az Eurovíziós dalfesztivál. A mai napig el tudom énekleni a svéd dalt, mert egyszerűen mindenhol az szólt. Nem csak azért, mert jó volt, hanem mert bárhol jártam, ha azt játszották, akkor valaki felhangosította a rádiót, és kialakult egy pár perces szurkolói csapat, ahol a távolból is bíztatták az ő emberüket. Mert ő képviselte a nemzetet, és ezért támogatták. nem volt ellenvetés, nem volt nem szeretem. Ő a miénk, ezért mi támogatjuk. Aztán ott voltak a parkok, amik az első tavaszi napsütéssel megteltek, előkerültek a mini grillezők, kolbászok, és a kubb (ez egy régi svéd fajáték), és az emberek órákat töltöttek így békésen, beszélgetve, szórakozva. Ami még szerintem nagyon fontos, az idősebb korosztály. Nálunk hajlamosak az emberek a nyugdíjas éveket a passzivitással, vagy betegségekkel azonosítani. Kint a nyugdíjasok rendkívül aktívak voltak, és nem elszeparálva a többi korosztálytól, hanem velük. Sőt. Még előttem van a kép, amikor észekra mentem egy nyaralásra, és a 60-70-es ismerős házaspár vihogva rohant ki a szaunából egy szál semmiben a helyi tóba, miközben én kabátban fagyoskodtam 😀 Ez is talán a békéjük egyik alapja, hogy nem ér véget az élet bizonyos kor után, hanem inkább új kezdődik.

Mi inspirál? Veszprémben milyen a művészeti élet?

A természet inspirál, vagy a könyvek, rendkívül szeretem a szimmetriát és a
részleteket. Veszprémben egyre több a fesztivál, a tematikus napok, ami csodálatos, szuper jó koncertek vannak, egyre több a nézni és hallgatnivaló. Érdemes ide jönni.

 

Föladtad a biztos állásod, és adtál magadnak másfél évet , hogy elindulj a pályán. Mik a terveid? A családod úgy tudom, támogató ebben, enélkül nem is működne, igaz?

Nagyon támogatnak, hálás vagyok nekik ezért.
Az ikreim születése után visszajöttem dolgozni, de most úgy dönöttem, hogy az iskolás korukig adok maganak időt, hogy kipróbáljam magam. Még a kezdeti lépéseknél tartok, de azokat lelkesen teszem.
A terveim között van első körben grafikák eladása, letölthető rajzok és tervezők formájában. Készítem a blogomat is, régen rendkívül szerettem írni, megosztani az emberekkel, amit és ahogy látok, és most ezt kiegészíteném a rajzaimmal és fotóimmal is. Természetesen nem maradhatnak el a gyerekes dolgok sem. 🙂

A fő motívumaid növények és vízfestékkel dolgozol, de láttam a gyönyörű
varrott lángcsóvádat is. Mi a kedvenc anyagod, technikád?

Most a toll és a papír. De korszakaim vannak, van, amikor nemezelek, van, amikor varrok, volt, amikor kiégethető gyurmával dolgoztam. Hagyom, hogy azzal foglalkozzon a kezem, amivel éppen szeretne. Talán máshogy nem is menne.

Boldog vagy? Hogy zajlik egy napod? A magamfajta kreatív embernek álomian hangzik, hogy ott az egész napod alkotni?

Sokat dolgozom magamon, voltak nehéz időszakaim, és valamilyen szinten ez most önterápia is, hogy megengedem magamnak, hogy azt tegyek, amit igazán szeretnék. Természetesen mi is pénzből élünk, tehát fix bevételeket is kell szerezni, de megpróbálom ezeket is a saját képemre formálni. Készítettem
logókat, szórólapokat is, de a legjobb az lesz, ha teljes mértékben a szabad rajzra hagyatkozhatom majd.

Remélem, hogy sok embert fogok inspirálni, és sokakat érdekel a világom.

Zsófit itt találjátok meg Instagramon és Facebookon.