Hogyan dolgozzunk otthonról – avagy Working at Home Mothers trükkök

Álmodni sem mertem 8 órás irodai munka mellett, hogy valaha is a magam ura legyek. Hogy akkor kezdjek és akkor végezzek, amikor nekem tetszik, rugalmasan válasszam meg a kávészüneteimet (a fél iroda kocadohányos, hiszen a cigiszünet plusz 5 perc óránként, amikor ki lehet menni a kaptárból), fél napokat kihagyjak, délután lepihenjek (milyen jó is az a spanyol szieszta – már ha még meg nem szüntették). Illetve rosszul mondom: álmodni mindannyian álmodunk, de a megvalósításhoz csak kevesen jutunk el (külföldi példák biztosan szép számmal vannak, ha már a home office intézménye vagy a fantasztikus 6 órás munkanap is bevált gyakorlat lett tőlünk Nyugatabbra).

WAHM - This is how a webdesigner works

Mi, magyarországi nők viszont olyan előnyt kapunk, melyet sok európai társunk nem: 3 évet a gyermekünk mellett tölthetünk (Európában a 14-22 hét közötti szülési szabadság az általános). Nem jár egy talicska pénz, sőt, akinek semmilyen (vagy szerény) állása volt, borzasztó kevés, de mégis egy bizonyos laufunk van, hogy átgondoljuk: merre tovább. Én legalábbis így tekintek rá, soha nem volt számomra kérdés, hogy a babázás mellett szellemi tevékenységre is szükségem lesz – és esetleg kanyart vesz a karrierem (körülöttem rengeteg bérszámfejtőből, HR-esből, asszisztensből lett kézműves, fotós, designer anyuka).

Hogyan működhet mindez? Eleinte, amikor még pici a baba, alvásidőben remekül lehet tanulni és/vagy dolgozni otthon (ha napközben háromszor alszik a baba, egy ciklust mindenképpen érdemes pihenéssel, akár „powernappel“  tölteni, hiszen az energiánkra nagy szükség van). Szoptatás közben pedig (akár dúdolgatással megspékelve) könyvet, tananyagot, online publikációt lapozgathatunk. Az éjjelekkel érdemes csínján bánni, mert ha hajnali kettőig meredünk a képernyőre, másnap garantáltan nem a legjobb önmagunkat fogjuk viszontlátni a tükörben. Később, amikor már csak egyszer alszik a gyerkőc, és a délutáni alvás alatt versenyez egymással a háztartás és a tanulás/munka, nagyobb kihívás jól teljesíteni minden fronton. (Ne felejtsük el: elég jól , és nem tökéletesen). Tudom, hol van a sorokból az esélyegyenlőség, miért nem segítenek be a férfiak az otthoni teendőkben stb., egyetértek: de a gyakorlati oldalát és a jelenlegi helyzetet vázolom.

Sőt, Paizs Dóra coach  szerint a lelki egyensúlyhoz az én-idő valamilyen formájú megteremtése nagyon fontos: ne abban gondolkodjunk, hogy mit lehetséges anyaként megtenni, hanem hogy mit szeretnénk és ehhez konkrétan mit kell tennünk. Nálam például azt a képletet állítottuk föl, hogy annyi pénzt kellene ezekben a szabad (és szorgos) órákban kitermelnem, amiből futná babyszitterre vagy háztartási alkalmazottra, hogy tényleg ne időzsonglőrködésről szóljanak a napjaim. Tehát a munkánkat árazzuk be úgy, hogy az órabérünkben a kedves főiskolás lány homokozása kisdedünkkel és a takarítónő porszívózása/vasalása is benne legyen.

Nálam ez vált be: a pontos napirend (étkezések, kutyasétáltatás) és háztartási rutin bevezetése (akár kipróbálhatjuk a FlyLady magyarosított programját a takarítás optimalizálására), hatékony főzési stratégia (2 napra előre, menük körülbelüli megtervezése a hét elején), online megrendelés (bevásárlás házhozszállítás – Tesco, NekedTerem stb, Rossmannból pelenka és babaápolás), nyílt kommunikáció a férjemmel, tudatos énidő, energiaszintem reális felmérése, elegendő alvás fix időpontokban (11-kor ágyba kell kerülnöm), segítség elfogadása (nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik), változatos programok szervezése (gyerekekkel ugyanúgy mobilisnak maradni).

Az egyéni megvalósításon túl egyre több csoporthoz lehet, csatlakozni virtuálisan ( Working Mom’s Project ) vagy élőben (pl Anyacsavar klub), ahol hasonló szemléletű és élethelyzetű anyukák osztják meg egymással tapasztalatukat.

Vélemény, hozzászólás?

négy − 3 =