Friss balatoni kiadványok – amit minden idelátogató azonnal szerezzen be

Legnagyobb örömömre egyre-másra jelennek meg a Balatonnal foglalkozó kiadványok, térképek, brossúrák. Igyekszem rájuk lecsapni, s a gyerekek délutáni alvása közben átlapozni. Szeretném megismerni a tájat, ahol élek, és hála az új tendenciáknak, egyre több nagyszerű hely nyílik.

Hátha egyet-kettőt ti is beszereznétek, ha ide látogattok, így pár szóban bemutatnám őket.

Számomra ezek a fontos szempontok egy jó kiadványhoz:

  1. Átláthatóság: ne kelljen nagyítóval kibogóznom, miről is van szó, melyik helyiségnél járok, milyen tematikát követ a szerkesztő.
  2. Tartalom: nem szeretnék propagandát olvasni. Tényszerű beszámolókra, színekre-szagokra vagyok kíváncsi, emeljék ki a hely egyediségét: miért pont oda kéne mennem, és nem máshova.
  3. Design: nem kell magyarázni. Legyen szép, friss, legyen kellemes lapozgatni, álljon kézre, szedjék olvasható betűvel, lássam világosan a tematikát a designban is.

+1: gyerekbarát szekció, vagy bármi, ami segít a szülőknek a tájékozódásban: ugyan jöhetnek-e a porontyok, vagy csak kínszenvedés lenne a program.

(elnézést, a borítót összefirkáltam)

Balaton-felvidék Neked: kicsit elfogultan ezzel a kiadvánnyal kezdem, hiszen az idei könyvecskéhez kapcsolódó alkalmazás szerkesztésében egy picit én is segíthettem Csillának, aki kifogyhatatlan energiával dolgozik ezen a munkán és minden Balaton-felvidéki projekten. Ingyenes kiadvány!

1 Rengeteg információ van benne, ez kissé átláthatatlanná teszi. Az első kb. 100 oldal interjúkkal, portrékkal, tematikus részekkel van tele. Én elsőre nem találtam tartalomjegyzéket, de a slow mozgalom jegyében a legjobb, ha elmerülünk a könyvben, beleszeretünk a Balaton-felvidékbe éppen annyira, amennyire a készítők. Az olvasmányos rész után kb. 300 oldalban ABC sorrendben szerepelnek a települések (a teljesség igénye nélkül), minden hasznos információval (szállás, intézmények, gasztro stb.). Az utolsó kb 100 oldal programkínálat. Tetszik a tagolás.

2 Nagyon-nagyon hasznos tartalom, telefonszámok, internetes elérhetőségek. Igazi kézikönyv, “bédekker”. Mindez 3 nyelven! Wowww!

3 Szeretem a borító romantikáját, a közkedvelt betűtípust, QR kódot. Modern, érdekes. Belül is gyönyörű fotók, grafikák szerepelnek, jó a tördelés, jó színválasztások. A telefonkönyv-papírtípus és a mini betűméret a helyhiány számlájára írható, így mondjuk a 60+ os korosztályt elveszítjük.

+1 családbarát/gyerekbarát jelzéseket nem találtam benne, van viszont kutyabarát, mozgássérült és egyéb fontos jelzés.

Balaton 2017 Gasztrokalauz: azonnal megvettem, ahogy a rádióban beszélt róla a Magyar Konyha magazintól Vinkó József. Tetszett, ahogy hasonlóan a Balaton-felvidék Nekedhez, ez is szerelemkiadvány, csak pocak-vonalon.

1 Régiónként szépen szét van osztva a térség, ezt színnel jelölik. Kellemes, letisztult fehér hatter, örömmel olvasom. Az első oldalakon TOP 10-es válogatások, ezeket szereti az olvasó.

2 Színek-szagok, szubjektív, de szakavatott vélemények. Kiemelik a specialitásokat, milyen finomságokat ajánlanak, mit ne hagyjunk ki. Bár egy ideje tudom, hogy az agyonhájpolt helyek sokszor csak a marketing miatt népszerűek (így van ez minden területen, legyen szó irodalomról vagy zenéről), itt azonban félreteszem a félelmeimet és örömmel tervezem, mit mikor tudunk meglátogatni.

3 A borító designja számomra 10-es skálán hármas alá, értelmezhetetlen a paintben megrajzolt táj, halak, vitorlára írt szöveg (ez a formátum lehetne izgalmas, de nem ebben a kivitelezésben). Mintha nem lenne harmóniában a belső grafika és letisztult igényesség a mellélőtt borítóval. De lépjünk tovább, hiszen belül mind a tipográfia, mind a kellemes szellős, elegáns elrendezés és a képek kárpótolnak az első sokkért.

+1 néhol említik, hogy a gyerkőcnek ezt meg azt ajánlják, de nem elégíti ki az aggódó szülő kívánalmait. (erről később írok*).

Balaton Magazin: ő is egy érzelmes kiadvány (valószínűleg nincs is olyan, amelyik ne lenne az: mindenkit fűz valamilyen viszony a Balcsihoz). A benzinkutasok saját példányát kunyeráltam el, mert nem maradt több példányuk (ezúttal is köszi a balatonalmádi MOL csapatának).

1 Ahogy a neve is takarja: az előző “kézikönyv” jellegű kiadványokhoz képest ez magazin, nyugágyban lapozgatós, cikkekbe belemerülős. A tartalomjegyzék nagy segítség, de izgalmassága abban van, hogy minden oldalon más-más témával foglalkozik.

2 Vers, vélemények, ötcsillagos fotók, híres emberek viszonya a Balatonhoz. Top borok, TOP100 jó hely, fesztiválok, programkínálat. Akik írták és szerkesztették, nagyon szeretik ezt a tájat. (az imp

3 Magazinnak megfelelő ütős, fiatalos, friss design, és tényleg jó fotók! Szeretem a lapok érdes papírminőségét.

Balatoni Gasztrotérkép: az előzőekhez nagyon is szorosan kapcsolódó látványos, lepedőnyi nagyságú térkép. Balatonalmádiban, a Szabó Pékségben csaptam le rá, ha nem tévedek. Ott nem csak a környék legjobb kenyerét mérik, hanem ilyen izgalmas kiadványok is elő-előfordulnak.

1 Nem igazán átlátható, mert a design oltárán föláldozták a térképészeti helyeket (Alsóörs pl Kenese helyén van), de lépjünk ezen túl. Tihany, mint a nulla kilometer kő, a helyén van, viszonyítsunk mindent ehhez, illetve kapjuk elő a google mapset J

2 A térkép másik oldalán szép akkurátusan minden info szerepel a helyekről. Se több, se kevesebb, mint amit egy térképtől elvárunk. A “kanonizáláson” mindig lehet vitatkozni, de itt nem tenném. Aki nem szerepel rajta, telefonáljon a szerkesztségbe, ha jól főz/finom bort termel, jövőre biztosan fölkerül.

3 Óh, az a nagy kékség, ami annyira elvarázsolta a szerkesztőket, hogy mindenhez azt használták. Én megkockáztattam volna a helyiségnevek más színnel jelölését, de lehet, hogy ez a nyomdában jelentős többletköltséggel járt volna, és ez egy ingyenes kiadványnál fontos. Nem baj, szeretjük így is. Kedvelt és most divatos betűtípus, zseniális grafika (ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni! Tényleg nagyon jó!) – például a füredi bornapokon színesceruza készlettel ki is színezhetjük a már meglátogatott borászatokat (már ha a vonalon belül tudunk maradni a harmadik deci után).

Balaton Riviéra térkép: csak mint érdekesség került ide. Egészen egzotikusnak találom az elnevezést, de talán pár év múlva valóban eljutunk oda, hogy Csopak-Lovas-Paloznak-Felsőörs-Alsóörs vonal a csodálatos panorámával, remek borászatokkal valóban a francia riviérához legyen hasonló.

1 Átlátható, kedves, hagyományos felosztású térkép.

2 Még az utcaneveket is leolvashatjuk nagyítóval, körben pedig hirdetőújság-szerűen a környékbeli intézmények szerepelnek. Ha megfordítjuk, szállás-étkezés stb téren sorolják föl a régió ajánlott helyeit.

3 Bár inkább a gyakorlati hasznára hajaztak, mint a designra, nekem tetszik a labdázó gyerekek-hattyúk-lovak-túrázó fiatalok megjelenítése, nevezetes épületek rajza. Nem estek túlzásba, de elfogult helyiként azt tudom mondani, aranyos.

Balaton-felvidék Keszthelyi hegység turistakalauz. Se design, se tartalom szempontjából nem véleményezném, de minden komolyabb turistának, helyi lakosnak kötelező a könyvespolcán/hátizsákjában ez a spirálozott csoda. Dombok-völgyek-lápok-vasút-ösvények, általános információ a régióról és minden településről egy kis leírás. Mi más kell annak, aki ezt a vidéket föl szeretné fedezni?

*a gyerek-faktor. Pár éve még én is fröccsmámorban szeltem a Tagore-sétányt és kurjongattam hajnalban a Kapolcsi utcákon, de most már tényleg égetően érzem annak a hiányát, hogy ne csak azt emeljék ki a vendéglátóipari egységeknél, szaftos-e a pulled pork szendvics, vagy a Jásdi pincészetből jön-e a fehérbor, hanem számoljanak a pihenni vágyó családokkal. Játszószőnyeg, kisasztal, papír-színescerzuza-zsírkréta, játékkonyha, BEKERÍTETT rész a pondróknak (a Fricska Veszprémben remek hely, amíg a piciket nem a Séd patakból kell kihalászni). Nem nagy anyagi befektetés, viszont nyugodtabb és többet fogyasztó vendégeket (családokat) generál. Persze azt is megértem, ha egy hely kifejezetten nem gyerekeknek szól, semmi gond, én is szeretek nyugodtan vacsorázni 🙂 Aki viszont a szülőkre épít, figyeljen picit a részletekre, por favor!