Csimotaságok – egy doboznyi valódi érték

Éva elsöprő dinamikáját telefonon keresztül is éreztem. A szenvedély és lelkesedés, amivel a Csimotaságokat tervezte, átragadt rám is. A közös munka rengeteg éjszakai emailezésből, telefonálásból állt, addig finomítottuk a részleteket, amíg minden részlet megfelelt az elképzelésünknek. Hab volt a torta tetején, amikor a több hónapos projekt végén ajándékba kaptam az egyik első gyönyörű Csimotaságok dobozt. Olvassatok Éváról, hogyan születnek egy apró faluban világszépítő ötletek.

1. Hogyan jött a Csimotaságok ötlete? Ültetek családilag egy étteremben, és a gyerkőcök nem tudtak magukkal mit kezdeni?

Az a fura, hogy nem, nem volt ennyire egyszerű 🙂  A lányom nagyon nyugodt egyéniség, emellett kreatív is, így ő elég jól el tudja magát foglalni egy kanállal meg villával is, de mégis ő inspirált, főleg a szerepjátékok kapcsán, ebben nagyon el tud mélyedni. Nagyon szeretem a minőségi dizájn termékeket, így mindenképpen ilyen alkotásokkal akartam foglalkozni, amikor végre jött az ötlet és nekikezdtem egy saját vállalkozásnak. Volt elképzelés üzletnyitásról, játszósarkok kialakításáról, de már akkor megfogalmazódott bennem egy helyi étterem kapcsán, hogy ha nincs helyük, akkor nem tudnak, ha
akarnak sem, játszósarkot kialakítani… Akkor lehetne valami, amit az asztalhoz lehet vinni, egy fadoboz, ami bárhova beillik, tartós és szép, és könnyű kezelni. Szóval megvolt ez az ötlet, és amikor később barátoknak elmeséltük, és megállt a kezükben a kanál a vacsora közben, hogy ez milyen jó, onnan már nem volt megállás.

2. Mivel foglalkoztál, mielőtt a Csimotaságok szülőanyja lettél? Ki volt annó Horváth Éva civilben?

Civilben még most is az vagyok aki voltam, gyeden lévő anyuka, második gyerkőccel és számtalan ötlettel. Végzettségemet tekintve környezetkutató vagyok, és azon szerencsések közé tartozom, akik szakmájukon belül el is tudtak helyezkedni. Egy nagy autóipari cég környezetmenedzsment osztályáról jöttem el gyesre kislányom születésekor. Aztán jött a második gyerkőc is, és mellette már nagyon éreztem, hogy amíg itthon vagyok, szeretném kipróbálni magam más téren is. Így lettek a Csimotaságok.

3. Egy pici Nyugat-magyarországi faluban laksz, mégis talán mondhatjuk, hogy az ország legmenőbb, legkreatívabb alkotóival dolgozol. Hogyan találtad meg hozzájuk az utat?

Nagyon tetszik ez a megfogalmazás, az én szememben ők valóban a legjobbak között vannak és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy együtt dolgozhatunk! Már régóta követek olyan blogokat, ahol rendszeresen bemutatkoznak magyar kézműves termékek. Hála a csomagküldési lehetőségeknek, évek óta vásárolok ilyen szuper termékeket. Például már 7 éve is Bimbadesign táskákat vittem amerikai rokonoknak ajándékba. Egyébként saját tapasztalataimból, a Pici Piacról, amit fantasztikus dolognak tartok, és a Meskáról inspirálódtam. Itt találtam meg azokat a termékeket, és rajtuk keresztül az alkotókat, akikkel együtt szerettem volna dolgozni. Általában facebookon keresztül vettem fel mindenkivel a kapcsolatot, és mindenki nagyon kedvesen és lelkesen vette az ötletet, és szívesen csatlakozott. Szóval egyszerűen csak írtam nekik egy üzenetet 🙂 Ez a fantasztikus ezekben a közösségekben, amikor mindenki rájön, hogy nincs is fontosabb az emberi kapcsolatoknál, hogy
egyszerűen tudsz kérdezni, kérni egy termék készítőjétől, kialakul köztetek egy kommunikáció, nem csak bemész és leveszed a boltban a 128-adik ugyanolyan plüsskutyát… Maga a Csimotaságok doboza is kézműves termék, egy elképesztően tehetséges bútortervező kreációja, akinek a mintadarabja alapján
egy szintén nagyon kreatív és munkája iránt elhivatott srác gyártja nekünk műhelyében ezeket az egyedi fadobozokat.

4. Van szerencsém ismerni a férjedet, aki egy szuper energetikus ember. Két gyerekkel, dolgozó férjjel hogyan alakítod a napjaidat, hogy mindezt a tervezést és szervezést menedzselni tudd?

Hát nagyrészt most tanulom, van még hova fejlődnöm ebben, főleg, hogy a fiam legalább annyira energikus mint a férjem, mellette egy percre sem lehet leülni. De ez folyamatosan változik persze, ahogy ő is idősebb lesz, főzni például már szuperül lehet vele, de pl. termékfotózásnál igazi kis huligánok a nővérével, az egyik a kezét, a másik a lábát dugdossa be a kamera elé 🙂 Igyekszem kihasználni az alvásidőket, ilyenkor csak a munkára koncentrálok, de leginkább az visz előre, hogy sok segítséget kapok a szüleimtől, testvéreimtől és egy kedves barátnőmtől is, akikre mind-mind nyugodt szívvel bízom rá a kisebbet is, két-három órára.

5. Mi a következő lépés? Merre halad a Csimotaságok, mit álmodtál meg nekik?

Most további termékek bevezetésén dolgozunk, hogy – kicsit eltérve az eredeti koncepciótól- a cégek több termékből is össze tudják válogatni a Csimotadoboz- szetteket. Így még változatosabbak tudunk lenni, illetve nagyobb igényt is ki tudunk szolgálni, hisz kézműves termékek révén azért kell időt hagyni az
elkészítésre is. Nagy vágyam, hogy a Csimotaságok segítségével egyre több helyen tudják a gyerekek igazi kreatív játékokkal eltölteni azt az időt, amíg várakozniuk kell, illetve ezáltal igazi magyar dizájn termékeket ismerjenek meg, találkozzanak velük, tudjanak róla. Mert nem is igazán az a nehéz, hogy egy Készítővel felvegyük a kapcsolatot, hanem az, hogy egyáltalán eljusson hozzánk a híre és a terméke. Szeretném ha a Csimotaságok egy fogalom lenne, egy csatorna az alkotók és a Felhasználók, vagyis a Gyerekek között!

+1 Mesélj a logóról és a színekről 🙂 Szélforgó, lila-türkiz. Mit mozgattak meg benned?

A Csimotaságok logóját ugye Sofia te álmodtad meg 🙂  nem volt egy egyszerű folyamat, míg minden összeállt, de te álltad a sarat 🙂 a szélforgó maga az elsők között merült fel, és azonnal megtetszett, fura is volt, hogy nem nekem jutott egyből eszembe, hisz csak itthon legalább 4 szélforgó van, és lányom imádja őket, ahogy a szélkerekeket is. Az egész pedig egy stilizált szivárvánnyal és egy nagyon nagyon szép Csimotaságok felirattal lett teljes. Egyébként tudtad, hogy a Csimotaságok szó alapja a csimota, ami kisgyereket jelent? Apósom szokta a gyerekeket így hívni, innen jött a szó 🙂 A színek pedig egyszerűen az én kedvelt színeim, a gyerekszobába már négy éve is türkiz kiegészítőket raktam, szeretem. De szeretem az egész általad tervezett arculatot is, kiemelten a használati útmutatót, ami a cégekhez kerülő dobozok része, és a facebook meg a honlap fejlécében használt bannert. Azt még neked sem meséltem, hogy amikor hazafelé tartok a főúton, akkor pont ilyen körvonalak tárulnak elém, előtérben szélkerekekkel… Ilyenkor mindig teli szájjal vigyorgok, hogy sosincsenek véletlenek az életben 🙂

Keressétek a Csimotaságokat a Facebookon és az Instagramon! <3