Aki az álmaimat megvalósítja – Takács Kata, aki szeret kódolni

A nagy találkozások véletlenül történnek, és én nem is tudom megmagyarázni, hogy a kollégáim közül hogyan sodródtunk mi egymás mellé, és hogyan alakult ki, hogy már a sokadik honlapot varázsoljuk együtt olyanná, ahogy azt a megrendelő elképzelte. Valahogy úgy történik ez, hogy az ügyfél elmondja, mit akar, én megálmodom, hogy nézzen ki, Kata pedig megvalósítja. Neki is két gyermeke van, ő is házat újít föl, ő is szereti a kuglófot. – Takács Katát, a PixMeUp tulajdonosát kérdeztem az augusztusi interjúmban.

Hihetetlen energiával csinálod a webdesignt, épp a szuperanya oldalt indítottad el. Közben felújítasz, gyereket nevelsz, feleség vagy. Mesélj egy kicsit, honnan indultál? 

Egész más területről “jövök”, bár a kezdet kezdetén már szinte tudtam, hogy ez lesz az én utam, ide fogok végül érkezni. Már gimnáziumban informatikából érettségiztem, bár akkor még számítástechnikának hívták. Utána informatika szakon szereztem az első diplomámat, de az a tudás mára már annyira elavultnak számít, hogy ezzel nem szoktam dicsekedni.

Majd jópár évet Bécsben töltöttem, ott inkább kiadványokat készítettünk, mint webes dolgokat. Hazajöttem és ismét iskolapadba ültem, de ezennel szociális munkás lett belőlem. Pár évig dolgoztam a szakmában, így manapság, ha meg kell nevezem, mi is vagyok azt mondanám, hogy szoc.munkás webdesigner. Miután megszületett a két cuki gyerekem és már ötödik éve voltam otthon, online tanfolyamokat kezdtem keresgélni.

Tudtam, hogy szociális munkásnak csak akkor megyek vissza, ha nagyon muszáj lesz. Sem a munkakörülmények, sem a fizetés nem volt az igazi, ezt a szakma “megbecsülése” sem tudta ellensúlyozni.

Találtam egy online webdesignert tanfolyamot, ami annyira jól ment, hogy az egy éves anyagot fél év alatt végeztem el, közben szinte napi 8-10 órában még egyéb online tanfolyamokról szedtem fel a tudás. Megtanultam kezelni a Photoshop-ot, az Illustrator-t, megtanultam weboldalt készíteni a semmiből, megtanultam a html-t és css-t, megtanultam weboldalt készíteni WordPress sablonból is. Jelenleg az egyedi WP sablon készítését gyakorlom, programozni tanulok php-ban és JavaScript-ben.

Fontos megjegyeznem, hogy amióta anyuka vagyok, nagyon szeretek más anyukákkal együtt dolgozni. Érzem, hogy sokkal jobban egymásra tudunk hangolódni, jobban megértjük és átérezzük egymás helyzetét. Akár megrendelői, akár kollegáris viszonyban szívesebben  dolgozom együtt anyukákkal. Ezért is hoztam létre a www.szuperanya.hu –t, ahol vállalkozó anyukák termékeit tekinthetitek meg és akár vásárolhattok is tőlük.

Egyébként az én gyerekeim már iskolások, így picit könnyebb mellettük itthonról dolgozni, mint egy pár
hónapos, 1-2 éves baba mellett lenne. A férjem is nagyon támogató, a szakmában dolgozik, így tudja, hogy nem azért ülök a számítógép előtt órákat, mert Sims-ezek vagy sorozatot nézek, hanem mert vagy dolgozom vagy programozni tanulok.

 

Mint sokan a szakmában, Te is specializálódtál: mi vonzott a weboldalkészítés felé?

Nagyon szeretem látni azt, amikor a megrendelőm elképzelése alakot ölt. Többször voltam abban a helyzetben, hogy épp telefonon beszélgettem a megrendelőmmel, amikor megnézte a weboldalt először. Nagyon jó érzés hallani, hogy “Woow, pont ilyet szerettem volna”, “Igen, abszolút ez volt az elképzelésem”…. Mivel sosem tudtam rajzolni, így azt már az elején éreztem, hogy a logókészítés, arculattervezés nem az én világom. Viszont a kódok sokkal inkább vonzottak. Nagyon szívesen kutakodom a kódban, keresem a hibát. Próbálok tovább specializálódni és folyamatosan képzem magam. Legutóbb a keresőoptimalizálás technikai oldalában mélyültem el, jelenleg egy kis Google Ads tudást szedek fel. A jövőben az UX/UI irányba nézelődnék még szívesen. Ez mind-mind hozzátartozik egy-egy projekthez. Egy kívülálló talán nem is gondolná, hogy mennyire összetett dolog egy weboldalt JÓL
elkészíteni. És én próbálom jól csinálni ezt.

 

Gyönyörű a logód! Te tervezted? A “pix me up” szójáték nagyon ötletes! Honnan jött a név?

Amikor elhatároztam, hogy megalapítom a saját cégem, akkor heteken keresztül ötleteltem, hogy mi legyen a neve. Semmi igazán jó nem jutott eszembe. Egyik este a férjemmel – aki egyébként szoftver fejlesztő – ültünk a konyhában és panaszkodtam neki, hogy nem jutok előre a névválasztásban. Rám nézett és pontosan emlékszem rá, ahogy ezt kérdezte: “-Hmm, mi lenne, ha pix me up lenne?” Nekem persze azonnal megtetszett, nem is akartam elengedni. De hátra volt a konkurencia kutatás… reméltem, hogy Magyarországon nincs még egy Pixmeup nevű cég és a domain is szabad. Szerencsém volt!

A logót igen, természetesen én terveztem. Igazából azt szerettem volna kifejezni vele, hogy én formába öntöm és kiszinezem a megrendelőm kívánságát. Örülök nagyon, ha bárkinek is tetszik!

 

Ki a célcsoportod, kikkel dolgozol? Mi a filozófiád? Én nagyon pontos és precíz embernek ismertelek meg.

Ugye új vállalkozásnál az első lépés, hogy meghatározzuk, ki a célközönség. Nagyon amatőren fog hangzani, de én ezt nem tudtam. Persze, tanultunk róla, hogy perszónát kell csinálni, stb. de én nem tudtam meghatározni, kikkel szeretnék vagy fogok együtt dolgozni.

De mint feljebb kiderült, nagyon szeretem a kisgyermekes vállalkozó anyukákat, így valahogy úgy alakult, hogy leginkább nekik készítetek weboldalakat. Mostanra már többen ajánlanak egymásnak engem, így a körből nem kerültem ki. Illetve úgy érzem, hogy az ötvenen felüli kisvállalkozó férfiak a másik csoport, akikel szintén szívesen dolgozom. Ők nagyra becsülik a pontosságot, a minőségi munkát. De talán egyedül a 30 év alatti korosztály az, akinek még nem készült Pixmeup weboldal.

Nagyon fontosnak tartom az ügyféllel való kommunikáció minőségét. Szeretem pontosan tájékoztatni a megrendelőimet arról, hogy mit fognak kapni. Ha valami nincs benne a csomagban, arra is felhívom a figyelmüket. Kizárólag olyan weboldalt készítek, ami felhasználói oldlalról könnyen használható, nem szeretem, ha a látogatónak gondolkodnia kell azon, hogy hol talál egy gombot vagy bizonyos információt.

Illetve a határidőket mindig betartom. Számomra ez a másik ember iránti tisztetelet szimbolizálja. Volt már többször is, hogy emiatt akár éjjel vagy hétvégén is dolgoztam, de nem bántam meg. Nagyon fontos, hogy ne csak a munkámmal, de velem is meg legyen elégedve minden megrendelőm.

 

Nem titok, hogy egyideje együtt is dolgozunk: nagyobb lélegzetű projektnél, ahol a vevő igényli, megosztjuk a munkát, Te a weboldalt, én a designt, grafikát készítem. Milyen érzés a csapatmunka Neked egy ilyen, sokszor egyébként magányos szakmában ?

Ezt talán még Neked sem meséltem, de már amikor együtt tanultunk a webdesign  tanfolyamon, sokszor eszembe jutott, hogy én Veled nagyon szeretnék együtt dolgozni. Sosem kerestem partner magam mellé, de valamiért Te olyan voltál, akivel el tudtam volna képzeni a hosszabb távú közös munkát is. Mindig nagyon tetszettek a finom színeid, a színkombinációid, a nagy kreativitással és odafigyeléssel elkészített logóid és weboldalaid. Valahogy szerintem kiegészítjük egymást. Belőlem hiányzik az a fajta látásmód, ami benned megvan. Én pedig szívesebben kódolok, tehát teljes az összhang. 

Azt, hogy egy cégnél, ügynökségnél dolgozzak nehezen tudnám elképzelni. Nem igazán látom magam a 20-30 éves programozó fiúk közt egy irodában. De majd egyszer, ha lesz egy kisgyerekes anyukákból álló designer cég, akkor oda biztosan jelentkezni fogok! Remélem, Te is jössz!

 

Hol látod magad 5 év múlva? Mivel ez egy mobil szakma, akár arra is kíváncsi vagyok, elutazol-e “digitalis nomádként” Balira, vagy más izgalmas helyre?

Igen, abszolút! Nagy álmom a digitális nomádkodás! Bár még laptopom sincs és a gyerekeim is kicsik, de 5 év múlva szívesen tölteném a nyarat egy tengerparton és onnan dolgoznék. De igazából nekem a Balaton part is tökéletesen megfelelne!

PixMeUp https://www.pixmeup.hu/