Ahová a király is gyalog jár (olvasni) – avagy hogyan szakítsunk időt a szakirodalomra?

17349672_10155116224074808_3072549121925076841_oMindig is szerettem olvasni. Általános iskolás koromban a pad alatt bújtam Jókait (igen, én még az Aranyember első 50 oldalát is élvezettel faltam, és nem lapoztam át), utána pedig a világirodalom klasszikusait pár kivétellel kipipáltam (a Zabhegyező még mindig a listámon van!). Így volt ez egészen a babák érkezéséig, amikortól is az első vízszintben töltött percben szinte mindig álomba szenderültem. Hol van a lefekvés előtti édes pillanat, amikor előhúzom a regényemet a kisasztalról és akár hajnalig ki sem nézek a regényfolyamból? Amikor csupán az élvezet miatt végigolvasom az Elfújta a szelet? (Ne legyünk sznobok, valljuk be, mennyire szeretjük…)

Mióta igyekszem tudatosan tervezni a napjaimat – tehát körülbelül a szülés utáni 1-2 hónapos kóma óta – őrült lelkesedéssel vetettem bele magam ismét a könyvek világába. Íme három pont, hogyan teremtsünk időt az olvasásra.

 1. Mit? Szakirodalmat! Kössük össze a kellemeset a hasznossal! Nagyszerű és hiánypótló kiadványokat lehet olvasni a webdesign, vállalkozás, marketing témájában. Ezek általában amerikai szerzők fordításai, vagyis egyben azt is jelenti (elnézést az általánosításért), hogy könnyebb, jobban fogyasztható, érthetőbb a szöveg. Ugyanez az olvasmányosság az egyetlen magyar nyelvű anyagról is elmondható, ami a listámon volt.
 2. Hol? A vécén! Igen, cseppet sem szalonképesen ajánlom a lakás legapróbb helyiségét, ahová (általában) csak egyedül járunk – vagy nem, hiszen az egy-két éves apróságok életünk minden pillanatát szeretik követni. Egyszerűen tartsunk egy könyvjelzővel ellátott irományt a trón mellett, és bármikor, amikor arra járunk, olvassunk pár mondatot, pár oldalt. Emellett természetesen lehet a kádban is, esti relaxálás közben. De vigyázat: Kimerült anyukák kezéből –tapasztalatból mondom – könnyen kiesik a könyv, főleg, ha a meleg, levendulahabos víz túlzottan ellazít minket, és esetleg elszunyókálunk. Kanapé, hintaágy, íróasztal: akinek lehetősége van, válassza ezeket a konzervatív helyeket, és merüljön a lapokba!
 3. Mikor? Kisgyerek mellett könnyebb, alvásidőben akár egy teljes óránk is lehet, hogy haladjunk az olvasmányunkkal. Nem így a nagyobb csemetékkel: ők egyetlen perc pihenőt sem adnak, rosszabb esetben megrágják, összerajzolják, sőt, eldugják a könyvet. Örök jótanács: ha szeretnénk, hogy ép maradjon, akkor a totyogók számára elérhetetlen helyen hagyjuk.

Plusz: állandóan bővítsük a listánkat az elolvasandó könyvekről. Ismerősök facebook-bejegyzéseiből ugyanúgy kapok remek címeket, mint személyes beszélgetések alkalmával. Nem is szoktam teketóriázni: rövid árfelmérés után azonnal megveszem a művet, pár napon belül már a könyvespolcomon van.

Végül egy lista, mit olvastam eddig, amit szakmailag fontosnak és ösztönzőnek tartottam:

 • Susan M. Weinschenk: 100 dolog, amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről
 • Women is science (Európai bizottság kiadványa)
 • Színharmónia a gyakorlatban (Scolar Design)
 • Austin Kleon: Mutasd meg magad!
 • Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!
 • Wolf Gábor: Kisvállalati marketing Biblia
 • Michael E. Gerber: A V mítosz
 • Elizabeth Gilbert: Big Magic